Aalsmeer, Bekend om méér dan een reden

Aalsmeer: waterrijke gemeente midden in de Randstad

Deze sympathieke Gemeente met drie dorpskernen, te weten Aalsmeer, Oosteinde en Kudelstaart, geniet bekendheid om meer dan één reden. Allereerst dankzij de befaamde bloemenveiling, de grootste ter wereld, en de wijd en zijd vermaarde Westeinderplassen. Geen wonder dat het jaarlijks door duizenden toeristen wordt bezocht. Maar bovenal is Aalsmeer een gemeente waar het plezierig wonen is, met volop ruimte voor ontspanning en recreatie.

Van Alsmar naar Aalsmeer

Reeds in de 12de eeuw vinden we de naam ‘Alsmar’ in de kronieken. Het gebied was toen nog nauwelijks ontgonnen en bestond uit een woestenij van lage elzen- en wilgenbossen. Vanaf de 17e eeuw werden de Stommeer en de Hornmeer drooggelegd, later gevolgd door de Haarlemmermeer, Schinkelpoel, Oosteinderpoel en de Noorder en Zuider Legmeer. De drooglegging betekende een impuls voor de boom- en aardbeienteelt, die rond 1850 haar hoogtepunt kende. De kleuren van de Aalsmeerse vlag – rood, groen en zwart – verwijzen altijd nog naar de aardbeiencultuur: rood van de vrucht, groen van het blad en zwart van de aarde. Tegenwoordig is Aalsmeer een bedrijvige gemeente van ruim 30.000 inwoners met een vitale middenstand, horeca en aan tuinbouw gerelateerde bedrijven.

Een walhalla voor de watersporter

Wie aan Aalsmeer denkt, denkt aan water. Wist u dat hier zo’n 50 jachthavens zijn? Watersporters kunnen er letterlijk hun borst nat maken. Zeilen op de uitgestrekte Westeinderplassen, met een oppervlakte van 20 km2 één van de grootste bevaarbare binnenmeren van Nederland. Of met de boot op ontdekking tussen de vele eilandjes, waarvan een aantal eilandjes in gebruik is voor openbare dagrecreatie.

De Westeinderplassen en de Oosteinderpoel zijn een uniek natuurgebied met zeer gevarieerde watersportmogelijkheden. Zeer geschikt voor uw ligplaats, winterstalling, watersportvakantie, dagje uit of gewoon om te relaxen. En ook voor de kleintjes is er genoeg te doen. Populair is recreatie eiland vlakbij Vrouwentroost, dat beschikt over een zandstrand met aflopende onderwaterbodem. Kinderen kunnen zich hier naar hartenlust uitleven. In het zwemseizoen wordt het water gecontroleerd, zwemmen is er veilig.

Maar ook zonder vaartuig is het goed toeven aan de mooie ‘Poel’, zoals de Aalsmeerders zeggen. Al is het om te genieten van de schat aan vissen, vogels en (zeldzame) planten die in en rond de Westeinderplassen te vinden is. Verspreide recreatiepunten bieden wandelaars en fietsers een plek om even bij te komen van hun tocht, bijvoorbeeld voor een picknick. Op de aangelegde vissteigers kunt u heerlijk een hengeltje uitgooien of hangend tegen het hek over het water turen.

Kunst en cultuur

Het culturele aanbod van Aalsmeer kenmerkt zich door veel variatie. Zo vindt u hier diverse kunstgaleries, sportverenigingen, bibliotheken en een veelkleurig palet aan toneel-, muziek- en zangverenigingen.

De gemeente telt enkele tientallen monumenten, die vanwege hun ouderdom of esthetische waarde een bijzonder maatschappelijk belang vertegenwoordigen.

Wereldberoemd is de Historische Tuin van Aalsmeer, waar oude tuinbouwgewassen in stand worden gehouden en de bezoeker alles te weten komt over teeltmethodes uit vroeger tijden. Bijzonderheden zijn de zeldzame rozenverzameling en de boom waar 13 soorten peren aan groeien. Elk jaar in september kent Aalsmeer een gezellige feestweek, die eindigt met de roemruchte pramenrace. In de loop van de jaren is het aantal festiviteiten in de gemeente flink toegenomen, denk aan de bandjesavond, de summerdanceparty en de kermissen in Aalsmeer en Kudelstaart.

Delen:
Aalsmeer Dorpshaven
Dorpshaven | Koopwoningen Aalsmeer
Aalsmeer Westeinderplassen
Aalsmeer Watertoren
Dorpshaven | Nieuwbouw Aalsmeer
Dorpshaven Aalsmeer
Dorpshaven Watervilla's
Delen: